Varkensvlees

varkensvlees-schemaVarkensvlees is sappig en neutraal van smaak waardoor het zich goed laat combineren met diverse kruiden en groenten.

Het bevat waardevolle voedingsstoffen voor het menselijk lichaam én het is makkelijk te bereiden. U kunt elke dag iets anders op tafel zetten.

sausijs

Saucijs

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 270 kcal.
Eiwit: 16.3 gram
Vet: 22.8 gram
IJzer: 1.5 milligram
braden ± 12-15 min.
varkensrollade

Doorregen varkensrollade

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 329 kcal.
Eiwit: 16.7 gram
Vet: 29.1 gram
IJzer: 0.6 milligram
braden ± 80-90 min.
haaskarbonade

Haaskarbonade

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden.
Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 151 kcal.
Eiwit: 22.6 gram
Vet: 6.7 gram
IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.
halskarbonade

Halskarbonade

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 197 kcal.
Eiwit: 19.4 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram
smoren ± 40-45 min.
hamlap

Hamlap

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als je voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 121 kcal.
Eiwit: 22.1 gram
Vet: 3.6 gram
IJzer: 0.8 milligram
bakken ± 8-10 min.
hamschijf

Hamschijf

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 198 kcal.
Eiwit: 19.8 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram
koken ± 120-150 min.
varkenspoulet

Nasi/bamivlees

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 129 kcal.
Eiwit: 21.5 gram
Vet: 4.8 gram
IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 8-10 min.
ribkarbonade

Ribkarbonade

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.
schouderkarbonade

Schouderkarbonade

Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 197 kcal.
Eiwit: 19.4 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram
bakken ± 12-15 min.
speklap

Speklap

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 329 kcal.
Eiwit: 16.7 gram
Vet: 29.1 gram
IJzer: 0.6 milligram
bakken ± 6-10 min.
varkensfilet

Varkensfilet

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding.
Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.

VoedingswaardePer 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram
braden ± 40-45 min.
varkensfiletlap

Varkensfiletlap

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 4-6 min.
 varkensfiletrollade

Varkensfiletrollade

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram
braden ± 45-50 min.
varkensfrikandeau

Varkensfricandeau

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram
braden ± 45-50 min.
varkenshaas

Varkenshaas

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 10-15 min.
 varkenslap

Varkenslap

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 146 kcal.
Eiwit: 20.8 gram
Vet: 7 gram
IJzer: 0.3 milligram
smoren ± 35-45 min.
 varkensoester

Varkensoester

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 115 kcal.
Eiwit: 23.5 gram
Vet: 2.4 gram
IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.
varkensschnitzel

Varkensschnitzel

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.9 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.